Hoppa till huvudinnehåll
 

Möt våra handläggare

Hur är det att jobba på MUCF? Vilka egenskaper och kompetenser kan vara bra i rollen som handläggare hos oss? Här berättar en av våra handläggare om sin vardag på MUCF.

Citat från Lejla

Hej Lejla Hadzihasanovic! 

Lejla anställdes som handläggare på avdelningen för statsbidrag på MUCF i maj 2018, precis när myndigheten flyttat från Stockholm till Växjö. För hennes del var det att jobba med civilsamhället på ett nytt sätt som lät spännande.

Vad var det som gjorde att du sökte tjänsten?

– Jag har alltid varit intresserad av civilsamhället och har både jobbat i civilsamhällesorganisationer och engagerat mig ideellt i flera organisationer.

– När tjänsten dök upp läste jag annonsen och såg att det här skulle kunna var något som passar mig. Att söka den här tjänsten är ett av de bästa besluten jag tagit i mitt liv!

Hur är det att jobba på MUCF?

– Jag trivs jättebra. Det finns en fin gemenskap och jag tycker också att det finns ett stort engagemang hos personalen på myndigheten och ett stort intresse för civilsamhället. Det är positivt och ger mig en kick att det är så.

– Varje vår när vi fördelar pengar i projektbidragen är jag nyfiken på, och blir förvånad av, alla spännande projektidéer organisationerna vill genomföra.

– Jobbet som handläggare är ansvarsfullt och inte så ensidigt som man kanske skulle kunna tro. Man ska ha en förståelse för civilsamhället samtidigt som vi är tjänstepersoner som ska följa förordningar. Det gäller att hitta balansen i det. I och med att vi arbetar med kontroller så upptäcker vi också att några få fuskar och det är trist att det är så.

– Vi jobbar hela tiden med att utveckla handläggningen och idag finns mycket bra underlag och rutiner som gör att vi bedömer ansökningar likvärdigt. Det gör att det är rätt lätt att handlägga ett bidrag som man inte handlagt tidigare.

Vad är det bästa med att jobba som handläggare?

– Att vi är ett så bra gäng med härliga kollegor som stöttar varandra. Man kan alltid be om hjälp om man behöver, ingen tar illa upp för det. Det är mycket skratt och ganska lätt för nya att smälta in.

– Alla bidrag har sin egen förordning som talar om vilka krav som MUCF ska ställa och vem som kan söka bidraget. Som handläggare får man sätta sig in i de förordningar som man ska handlägga och det är också roligt.

– Våra chefer ser också till så att vi får chansen att utvecklas och undersöker vad vi är intresserade av.

Vad har varit speciellt lärorikt under din tid på MUCF?

– I mitt tidigare jobb så sökte jag bidrag. Nu har jag sett hur processen kan vara från andra sidan, från det att en ansökan kommer in till beslut.

– Som handläggare har vi också möjlighet att besöka organisationer som beviljas bidrag så att man ser hur det fungerar ute hos dem. Det är en del i vår kompetensutveckling. Jag tycker att den delen är mycket viktigt för att se organisationernas verklighet och få förståelse för dem.

– Det är också lärorikt och intressant att vara med och utveckla våra interna processer på avdelningen. Det kan till exempel handla om att förbättra formulär, mallar och stöddokument.

Varför tycker du att man ska söka en tjänst som handläggare?

– Det är ett intressant och varierande arbete. Det växlar mellan intensivare perioder på året med stor tidspress och perioder när man kan reflektera. Sedan så lär man sig massor, både om den offentliga och civila sektorn.

– Att jobba som handläggare bidrar till något positivt i samhället. Det är inte så många som har den chansen. Man lär sig massor och det är ett meningsfullt arbete. I slutänden är det civilsamhället som får nytta av det vi gör på myndigheten.

Vad kan vara bra att ha med sig för erfarenheter från tidigare jobb?

– Jag tycker att det är bra att både ha någon erfarenhet från offentlig sektor och att ha varit aktiv i någon förening.

– Det är också bra att vara öppen, intresserad, noggrann, bry sig och vara flexibel. Det händer ganska ofta att vi får något uppdrag från regeringen att snabbt fördela ett bidrag som måste handläggas på kort tid och då får man prioritera om och göra något annat än det som var tänkt från början.

Till sist Lejla, vad är mer bra att veta om avdelningen för statsbidrag?

– Det är en bra avdelning! När man blir en mer erfaren handläggare av statsbidrag och har intresse och rätt kompetens kan man också få olika uppdrag för en period. Det kan till exempel vara som uppdragsansvarig för ett bidrag eller som processledare för en stödform.


Är du nyfiken på vilka olika bidrag som avdelningen för statsbidrag handlägger så hittar du en ingång till dem på startsidan för statsbidrag. Där kan du också se inspelningen ”Statsbidrag – ett verktyg för demokratin”.